Minder dan 'sssst'

De projecten van Stichting A New Life draaien om scholen, want een goede opleiding geeft kinderen optimale kansen voor hun toekomst, inderdaad: een nieuw leven. We zorgen er ook zoveel mogelijk voor dat de gebouwen functioneren met insectengaas in de ramen en zonder lekkend dak, dat er leermiddelen zijn en dat de tafeltjes en stoelen elk vier poten hebben, dat er water is, dat de speelplaats veilig is zowel ‘technisch’ als beveiligd tegen weglopende kinderen of binnenlopende ‘derden’ die er niets te zoeken hebben. We voorzien slaapzalen van betere bedden, knappen keukens en badkamers op. We doen dat uiteraard in overleg met onze partners ter plaatse, de zusters van de ordes van Apostolische Carmelitessen (A.C.) en de Boodschappers van Jezus (Messengers of Jesus). Zij weten wat nodig en mogelijk is, al stellen ze goede suggesties van onze kant ook op prijs.

We bezoeken dus die (kleuter-) scholen en de boarding – internaat voor meisjes die naar een overheidsschool gaan. Ze kunnen door omstandigheden niet thuis wonen en vinden een veilig onderdak bij de zusters of ze nu christelijk, boeddhist, hindoe of moslim zijn, of ze Singhalees of Tamil spreken.

De kleuters worden elke dag naar de kloosterschooltjes gebracht, omdat hun ouders dat een goede start vinden voor de toekomst van hun kinderen en de schooltjes van ‘onze’ tehuizen hebben een uitstekende naam. Er zijn zelfs wachtlijsten voor, terwijl de klassen zo al groot zijn. Stel je eens voor: vijftig dansende, hollende, springende, levenslustige kinderen. Dan legt juf een vinger over haar lippen. Ze hoeft niet eens ‘ssst’ te zeggen – en het is muisstil. Tijdens het buitenspelen wacht ieder kind tot zij of hij aan de beurt is en er wordt niet geduwd, getrokken, geschopt of wat dan ook. En een plezier dat ze hebben! Het spat er af!

We hebben er met verbazing naar gekeken. Kom daar in Nederland maar eens om.                                                       Christien Duhoux-Rueb

Thu, 30 January