Rijst met kip of kip met rijst

Het is een reis van minstens zes uur van de westkust (Negombo) naar de oostkust (Kattankudy). We gaan dus bijtijds op pad, want af en toe moeten we ook stoppen voor .. nou ja, waarvoor je stoppen moet. We genieten van de prachtige omgeving en de dorpjes met gezellig gedoe, en wennen zelfs aan het verkeer - door er maar niet op te letten. Daarvoor hebben we tenslotte een ervaren chauffeur.

We bereikten vlot Kurunegala halverwege de route waar een enorm Boeddhabeeld staat. En een hotel, dat ‘Blue Ocean’ heet. Midden in het centrale bergland is dit toch een verrassende keuze voor een naam. We rijden door Polunaruwa met het historische centrum en fotograferen door de prikkeldraadafzetting de aapjes en de oude ruines van de koninklijke verblijven. We zijn er vroeger al eens geweest. Het blijft indrukwekkend, ook al kijken we er illegaal naar – want tijd voor een bezoek met bijbehorend toegangskaartje is er niet. We kunnen niet in Kattankudy slapen omdat dit een moslimstad is waar twee christelijke witte vrouwen niet geheel veilig zouden kunnen zijn. Dus rijden we naar Batticaloa, 6 km van Kattankudy.

We nemen drie keer dezelfde rotonde omdat Kumara, onze chauffeur, het even niet meer weet en rijden dan de stad weer uit, richting kust. Na wat zoeken komen we bij het Beach and Dive Resort, een grootse naam voor een simpel hotelletje aan een vies strandje, maar wel met schone kamers. De eigenaar verwelkomt ons verheugd en vraagt wat we willen eten. Omdat we ons afvragen wat de keus is, stelt hij behulpzaam voor: kip met rijst - of rijst met kip. De overige 4 gasten willen kip met rijst, voegt hij eraan toe. Eigenlijk hebben wij zin in rijst met kip, maar we zijn de beroerdste niet. We kiezen dus maar voor kip met rijst en dat smaakt best. Misschien wel beter dan rijst met kip. Dus!

Tue, 19 February