Akkaraipattu

Carmel Convent Arunodayam in Akkaraipattu

Het Carmel klooster van de orde van Apostolic Carmalites (AC) staat in Akkaraipattu aan de zuidoost kust van het eiland ten zuiden van Batticaloa, Kattankudy en Kalmunai en ligt in een matig drukke straat achter hoge muren. Akkaraipattu is een stadje in het Ampara district met ongeveer 35.000 inwoners. Eeuwen geleden hebben zich hier al mensen gevestigd

Sinds het vertrek van Sr Gertrude staat Sr Theresa Noeline aan het hoofd. Omdat er geen mogelijkheid is om schrijfouders van brieven te voorzien, bieden we projecthulp met behulp van sponsors. Zo hebben we de schooltafels en stoeltjes opgeknapt waarbij alles weer op vier poten staat en de stoeltjes zelfs weer zittingen hebben. Sr. Theresa Noeline had oorspronkelijk het idee om een naaicentrum op te richten dat als een micro financieringsproject zou worden opgezet. Wij zouden voorfinancieren met deels een gift, deels een lening. Het geleende deel zou met de opbrengst van het naaiwerk worden terugbetaald.

Nu wil Sr Theresa Noeline graag een kopieerapparaat om dat intern te gebruiken voor het kopiëren van lesmateriaal en examenoefenstof. Ze wil het apparaat dan extern commercieel uitbaten door te kopiëren voor derden. Het zou veel geld besparen van het aanschaffen van examenmateriaal, dat nu gewoon gekopieerd kan worden in plaats van dat het in veelvoud aangeschaft moeten worden em de opdrachten voor derden zouden geld opleveren voor papier en cartridges met wat extra voor eventuele reparaties en zo mogelijk alvast een spaarpotje voor een nieuw apparaat als die is afgeschreven.

Op het terrein van het klooster is een kleuterschool die een heel goede naam heeft. Onderwijs en religie worden beschouwd als belangrijke factoren bij de lokale bevolking. Het opleiden van kinderen wordt als de allerbelangrijkste taak gezien van elke ouder. Er zijn dus tientallen scholen in Akkaraipattu voor iedere) etnische, godsdienstige en didactische) stroming in de wijde omtrek.

De kleuterschool van het klooster heeft over belangstelling niet te klagen. Naar ons idee zijn de klassen overvol, maar alles loopt opvallend gedisciplineerd. Elk jaar voeren de kinderen een voorstelling op voor de ouders om te laten zien wat ze allemaal al geleerd hebben: dansjes, aftelversjes, gedichtjes in groepjes of solo. Op hun schooluniformpjes zit standaard een grote zakdoek gespeld, zodat ze die altijd bij de hand hebben. Ook hebben ze voor elk jaar een nieuw schooluniformpje zodat op de klassenfoto duidelijk is van welk jaar die is. Dit wordt gedaan voor het zelfbewustzijn en de samenhang van de groep: ze zijn zo belangrijk, dat ze hun eigen uniformpje krijgen.


Gerealiseerde projecten

2016: Opknappen van de Schooltafels en –stoeltjes

2017: fotokopieerapparaat

        Kleurplaten en lesmateriaal voor de kleuterschool


Nog niet gerealiseerde projecten

2018: 2 naaimachines