Sri Lanka

Het exotische, tropische eiland Sri Lanka heeft zich de afgelopen jaren in een grote belangstelling mogen verheugen van buitenlandse toeristen die -aangelokt door wervende advertenties van reisbureaus met illustraties van schitterende palmenstranden- dit paradijs op aarde met eigen ogen wilden zien en ervaren.

Anderen kennen Sri Lanka van de nieuwsberichten over geweldsuitbarstingen of politieke moorden ten gevolge van het conflict tussen Singalezen en Tamils. Sinds de wapenstilstand in 2002 zijn deze berichten gelukkig een zeldzaamheid geworden. Maar vrijwel iedereen, ook de niet-toerist en niet-krantenlezer heeft door de tsunami van 26 december 2004 kennis gemaakt met Sri Lanka als rampgebied. En de schrijfouders van A New Life? Door een intensieve correspondentie hebben zij Sri Lanka leren kennen door de ogen van hun schrijfkind.

Land vol tegenstellingen

Het lijkt zo tegenstrijdig; de ellende van armoede, burgeroorlog en de gevolgen van de allesverwoestende tsunami in een decor van overweldigend natuurschoon. Reisbureaus adverteren met teksten als 'Geniet van een vleugje pardijs op aarde'. Dit is niet overdreven. De uit het Sanskriet stammende naam Sri Lanka betekent dan ook zoveel als: Het schitterende eiland, het gezegende, het prachtige, het stralende. De variatie in landschappen is groot: Aan de kust uitgestrekte zandstranden met wuivende palmbomen langs de lauwe en blauwe oceaan en vissersdorpen met huisjes van palmtakken en primitieve bootjes.In het binnenland theeplantages die zich als groene tapijten tegen berghellingen uitstrekken; banaan- cacao- en rubberplantages; specerijtuinen die de Portugezen, Hollanders en Engelsen zo'n rijke handelswinst bezorgden; terrassen met rijstvelden; nationale parken met wilde dieren, exotische vogels en wolken van vlinders; prachtige bomen en bloemen langs de wegen en in de botanische tuinen; bergen, wouden en watervallen.

Historie

In de antieke koningssteden Anuradhapura, Polonnaruwa, Sigiriya en Kandy kunnen talrijke tempels, kloosters en paleizen teruggevonden worden uit een eeuwenoude beschaving van ver voor onze jaartelling. Deze zijn gebouwd tijdens het bewind van maar liefst 180 Singalese koningen, stille getuigen van een leven boeddhistisch geloof.

Van de anderhalve eeuw van kolonisatie door Nederland op Sri Lanka is nog heel wat terug te vinden; Pakhuizen, poorten en grafzerken, kerken en ommuurde steden, forten om de zeerovers te weerstaan en kanalen voor scheepvaart en bevloeiing. Ook in het Singalees, de taal die door een groot deel van de bevolking wordt gesproken, zijn nog steeds veel woorden te vinden die een verbastering zijn van Nederlandse woorden uit de VOC-tijd.

Traan of parel

Sri Lanka; een eiland in de Indische oceaan met zeer gevarieerde landschappen,culturen en godsdiensten. Velen zien in de vorm van het eiland een parel, symbool van schoonheid. Anderen herkennen er een traan in, symbool van de armoede en de problemen die het eiland kent, maar het zijn de schrijfouders van Stichting A New Life die ervoor zorgen dat de tranen van hun schrijfkinderen in parels veranderen.